Hvorfor påvirker det natur, mennesker og dyr på f.eks. Nordpolen og i Indien, hvilken mad du spiser? Hvordan ville det mon føles, hvis du stod op om morgenen og ikke vidste, om du fik mad? Og hvordan ville en grøntsagstærte mon lyde, hvis den var et stykke musik? Det er det, vi skal arbejde med i Mad Musik.

I vores hverdag bruger vi mange forskellige produkter og materialer. Vi spiser mad, vi bygger huse, vi taler i mobiltelefoner, vi vasker tøj, vi kører i biler, de fødevarer, vi spiser, transporteres ofte i fly fra hele verden, og går i biografen eller i tivoli.

Gennem alle disse aktiviteter forbruger vi mange forskellige naturressourcer. Nogle af dem i direkte form af fødevarer, som vi spiser, eller som materialer i for eksempel huse, biler, møbler og maskiner. Vores forbrug af madvarer og andre produkter skaber affald i både produktionen, transporten og forbruget, som belaster vores miljø.

Rundt omkring i verden er vi blevet mere og mere opmærksomme på, at vi skal tænke over, hvordan vi lever i vores hverdag for at passe mere på vores klode og hinanden. Der er mange ting, som du selv kan gøre i din hverdag for at leve mere bæredygtigt.

FNS VERDENSMÅL FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING

Nogle af dem, der har særligt fokus på bæredygtighed, er FN. FN står for De Forenede Nationer og er en organisation, der består af selvstændige stater, som har besluttet at gå sammen for at arbejde for blandt andet mere fred og lighed og mindre nød og fattighed i hele verden.

FN har blandt andet besluttet at kæmpe for, at vi mennesker skal passe mere på vores jordklode og hinanden. FN har derfor vedtaget en plan med 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. Blandt andet skal vi udrydde fattigdom og sult, sikre at der kommer mere lighed mellem mennesker i hele verden og opnå en bæredygtig verdensøkonomi. Det er planen, at Verdensmålene skal være opfyldt i år 2030. Der er i alt 17 Verdensmål og hele 169 delmål.

Danmark er også medlem af FN, og vi har derfor også lovet, at danskerne vil hjælpe med til, at de 17 verdensmål kan blive opfyldt. Du kan også være med til at hjælpe, blandt andet ved at tænke over, hvordan du og din familie lever i jeres hverdag.

I Mad Musik skal vi primært arbejde med Verdensmål 2 ”Stop sult” og Verdensmål 12 ”Ansvarligt forbrug og produktion”.

VERDENSMÅL 2: Stop Sult
Alle børn og voksne skal kunne spise sig mætte i sund og nærende mad. Der produceres nok mad i verden til alle, men det er ulige fordelt. Derfor er der i dag stadig over 800 millioner mennesker, der sulter. Det er ca. 1/8 af verdens befolkning. Mangel på mad er tæt forbundet med fattigdom. Når folk sulter, er det ikke nødvendigvis, fordi der ikke er mad, men fordi man ikke har råd til at købe nok mad.

Underernæring og fejlernæring er begge konsekvenser af dårlig kost. Ved underernæring får kroppen for lidt mad til at kunne fungere normalt. Fejlernæring opstår, hvis den kost, man spiser, er for ensidig og kroppen derfor mangler nærringstoffer.

 

VERDENSMÅL 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer. Hvis vi for alvor vil gære noget for at sikre en bæredygtig fremtid, så er det især vores forbrug og produktion, vi skal ændre på.

Menneskehedens ressourceforbrug er enormt, men meget af forbruget er rent faktisk slet ikke nødvendig. Udover mad producerer vi også en masse andre ting, som der måske ikke er behov for, og som ikke altid bliver produceret på ordentlige måder eller under ordentlige forhold. Det betyder ikke bare, at der bliver brugt for mange naturressourcer, men også at produktion og transporten af varerne kan ødelægge miljøet både lokalt og globalt.