I 2017 fejrer vi 500 året for reformationen, og den 1. marts får Viborg som den eneste danske by besøg af ’den Europæiske Reformationsstafet’. I den anledning vil Domkirkepladsen i Viborg forvandles til en markedsplads, der vil summe af liv og aktiviteter. Der vil være opgaver og oplevelser, små boder og hyggelig stemning. Her vil man også kunne finde projektet ’Luther roser og ege ønsker’, hvor børn i alderen 3-9 år bidrager til udsmykningen af en 4 meter høj egetræsport opstillet ved Domkirken. Projektet går ud på, at børn fra børnehaver og indskoling i Viborg kommune laver en rose eller et egeblad i keramik og præger dem med deres eget personlige symbol. Der tages udgangspunkt i inspirationsmaterialet, der indeholder elevtekster med inspirationsspørgsmål og opgaver omkring symboler og deres betydning. Derudover er der en manual til den kunstneriske proces med keramik roser og blade, samt en instruktionsvideo. Hent inspirationsmateriale her.

Alle blade og roser afleveres på Domkirkepladsen den 1. marts og sættes på egetræsporten. Porten bliver både et vartegn for reformationen og et spektakulært billede på børns mangfoldige og individuelle kunstneriske skaben.

Man bestemmer selv, hvor omfattende ens forløb skal være, men vi håber, at rigtig mange børn fra hele Viborg vil bidrage til udsmykningen af porten – læs mere for tilmelding her.

Om materialet og projektets formål:

Materialet tager udgangspunkt i faget kristendom og skal fremme og imødekomme elevernes åbenhed og spørgelyst om tilværelsen. Igennem forløbet skal eleverne tilegne sig viden og færdigheder, der sætter dem i stand til at samtale om almene tilværelsesspørgsmål. Eleverne får en grundlæggende indsigt i, hvad kristendommens grundformer er og kan genkende og beskrive symboler, samt forklare deres betydning. Eleverne tilegner sig ved samtale, kreative processer og diskussioner en viden om en vigtig historisk figur, Martins Luther, reformationen, de kristne grundbegreber og symbolernes betydning. Der arbejdes særligt med følgende begreber: tro, tvivl, tilgivelse, barmhjertelighed, kærlighed, håb, liv og død.